Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
5 april

Van 5 t/m 15 april 2018

In het themaboekje De portiek van de burenvan de Week van de Klassieken gaat auteur David Rijser op zoek naar manieren waarop denken in antieke literatuur en beeldende kunst werd weergegeven. Dat voert hem langs homerische helden die praktische beslissingen moeten nemen en daarbij 'hun gemoed toespreken', langs filosofen die verstijfd in een portiek staan en langs Romeinen die met hun geweten worstelen. Rijser kijkt daarbij het portret van Socrates doordringend in de ogen, snuffelt rond in het 'denkatorium' uit een komedie van Aristophanes, luistert meelevend naar de wanhoop van Medea en Dido – en ontdekt ten slotte dat kerkvader Augustinus de literaire vorm die hij aan het denkproces gaf ontleende aan de Latijnse erotische poëzie. Stof tot nadenken dus!

David Rijser doceert Klassieke Talen en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in 2016 Een telkens nieuwe oudheid en schrijft ook in de media over de klassieken.

Prijs: € 2,99 Bestel het boek (paperback)Actie


Een telkens nieuwe Oudheid nu sterk in prijs verlaagd!

Onze cultuur ontwikkelt zich in een voortdurende confrontatie met de klassieke cultuur. In Een telkens nieuwe Oudheid onderzoekt cultuurhistoricus David Rijser met virtuoze pen diverse aspecten van de hedendaagse cultuur en hun verbintenis met het klassieke verleden. Welke dialoog voeren we met de Oudheid? Wat hebben de klassieken ons cultureel en politiek te vertellen, en wat zeggen wij terug? In het eerste deel bespreekt Rijser zeven classics en de reden waarom zij nog altijd populair zijn. Vervolgens bekijkt hij de manier waarop de Renaissance terug begon te kijken naar de Oudheid. Hij sluit af met hedendaagse cultuur, zoals de tv-serie The Sopranos, die ondanks de schijn van het tegendeel alles met de klassieken te maken blijkt te hebben.

Prijs van: € 22,99
Prijs voor: € 14,99 Bestel het boek (paperback)

Prijs van: € 39,99
Prijs voor: € 19,99 Bestel het boek (gebonden)