Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
31 augustus

Urgent pleidooi voor méér democratie en minder ongelijkheid in Europa

Hoe kunnen we de populistische golf die onze democratieën bedreigt een halt toeroepen? Hoe kunnen we het uiteenvallen van de Europese Unie voorkomen? Sinds de eurocrisis is Europa in de greep van bezuinigingen. Maar wie heeft dat beleid bepaald? De nationale parlementen controleren in het beste geval slechts hun eigen regering, en het Europees Parlement is zorgvuldig aan de zijlijn van het bestuur van de eurozone geplaatst.

Om ongelijkheid te bestrijden en bezuinigingen op minderheden te beperken is het dringend nodig de eurozone te democratiseren. In Naar een democratischer Europa doen Thomas Piketty en zijn collega’s een voorstel voor een nieuw verdrag waarin burgers betrokken en vertegenwoordigd worden, zodat Europa weer doet wat het zou moeten doen: de welvaart van velen vermenigvuldigen, en niet van weinigen.

Thomas Piketty is een Franse econoom, verbonden aan de École d’Economie de Paris. Bij verschijnen van Kapitaal in de 21ste eeuw (2014) verkreeg hij wereldfaam en werd hij de meest besproken denker in het publieke debat. Stéphanie Hennette is hoogleraar publiek recht aan Université Paris Nanterre. Guillaume Sacriste is politicoloog en docent aan de Universiteit Parijs Panthéon-Sorbonne. Antoine Vauchez is onderzoeksdirecteur bij het Centre national de la recherche scientifique.

Bestel het boek (paperback)