Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
31 mei

Michel Krielaars heeft met zijn boek Het brilletje van Tsjechov de Bob den Uyl Prijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar.

Met Anton Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat probeert in beweging te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een Middeleeuwse mentaliteit.

Krielaars kreeg de prijs vanwege de virtuoze manier waarop hij heden en verleden, literatuur en politiek en grote en kleine levens tot een prachtig portret van de moderne Rust wist te smeden. Volgens de jury krijgt de lezer onweerstaanbaar veel zin om het werk van Tsjechov te (her)lezen).

Bestel het boek (paperback)
Bestel het e-book