Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
11 november

Opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver Martin Michael Driessen (1954) heeft donderdag 10 november de ECI Literatuurprijs voor zijn roman Rivieren gewonnen. "Een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende, beeldende zinnen en een onbestemde dreiging", aldus de jury. "Een boek dat leest als een roman, maar bestaat uit drie door dezelfde thema's verbonden verhalen."

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorie├źn fictie en non-fictie. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontving Martin Michael Driessen een sculptuur.

Martin Michael Driessen debuteerde in 1999 met de roman Gars. In 2012 volgde Vader van God en in 2013 Een ware held, alle door de pers bejubeld en voor literaire prijzen genomineerd. Zijn werk is vertaald in het Italiaans, Duits en Hongaars. In 2015 verscheen de omvangrijke roman Lizzie, geschreven in samenwerking met de dichteres Liesbeth Lagemaat.

Over Rivieren
Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de drie beeldschone novellen die in dit boek verzameld zijn. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid. De hedendaags acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga. Men stapt nooit twee keer in dezelfde rivier: men leest nooit tweemaal een gelijke Driessen.

Bestel het boek (paperback)
Bestel het e-book