Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
10 november

De schrijver Koen Peeters heeft donderdag 9 november zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs gewonnen voor zijn roman De mensengenezer. "Een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt", aldus de jury. "Een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron"

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorie├źn fictie en non-fictie. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontving Koen Peeters een sculptuur.

Koen Peeters (1959) is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Met De postbode won hij de ncr-prijs, Grote Europese Roman stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd in verschillende talen vertaald. Met zijn roman De bloemen won hij in 2010 de F. Bordewijk-prijs. Zijn roman Duizend heuvels kreeg in 2013 de E. du Perronprijs.

Over De mensengenezer
De jonge Remi, voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat.

Als Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en zal intreden in een strenge kloosterorde, begrijpt niemand hem. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid hertekend: hij mediteert en studeert hardnekkig, vervreemdt nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.

De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.


Bestel het boek (paperback)
Bestel het e-book

Foto: Koen Broos