Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
17 mei

Onze winkelmanager bij H. de Vries Boeken, Daan van der Valk, is één van de vijf kanshebbers voor De Olifant 2016, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems dagblad en IJmuider Courant. Daan van der Valk en andere vier genomineerden hebben volgens de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het cultuurklimaat in Kennemerland. De prijs bestaat uit een publieks- en een juryprijs, beide goed voor de Olifantsculptuur en 1500 euro.

Over de nominatie
Voor de jury van De Olifant is Daan van der Valk "een boekenman pur sang, bescheiden, maar altijd bezig met zijn vak. Hij leeft voor de boeken". Van der Valk vindt lezen belangrijk ‘omdat het je in aanraking brengt met een andere wereld waardoor je daarover gaat nadenken’, zo zei hij in een eerder interview. Sinds een jaar of vijf is hij weer terug bij de boekhandel in Haarlem waar zijn loopbaan ooit begon. Dat hij daar nog veel klanten tegenkomt die er ook al kwamen toen hij er jaren eerder werkte, verbaast hem niet. Want Van der Valk vindt het belangrijk dat mensen zich thuis voelen in de boekhandel.

Als winkelmanager is hij altijd bezig met de vraag hoe het nog beter kan. Hij organiseert lezingen en diners in de boekhandel, maar schrikt er ook niet voor terug om een gok te nemen door bijvoorbeeld het boek RIJKS, Masters of the Golden Age, met een verkoopwaarde van 6.500 euro in te kopen. Ook maakt hij vaak kunstwerkjes van de etalage van De Vries Boeken. Hij probeert regelmatig stage te lopen in boekhandels in het buitenland, om daar ideeën op te doen en om van gedachten te wisselen met mede-boekhandelaren. Daan van der Valk werd in 2012 uitgeroepen tot Boekverkoper van het jaar.

Behalve Daan van der Valk, zijn ook Stefan de Groot (illustrator), Steef de Jong (theatermaker, acteur), Ivo Maissan (programmeur Bevrijdingspop, oprichter muziekuitgeverij Hey!Listen Publishing) en Tamara Sterman (directeur 37PK) genomineerd.

Over de prijs
Er zijn twee prijzen - een publieks- en een juryprijs -, beide goed voor de Olifantsculptuur en 1500 euro. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem reikt de prijzen uit op maandag 30 mei tijdens een feestelijke avond in de Philharmonie Haarlem.

De jury van De Olifant, bestaande uit Jaap Lampe (directeur Stadsschouwburg/Philharmonie Haarlem), Paul Rooyackers (docent dans en theater), Willemijn Faber (curator van exposities in het Provinciehuis), Inge Verdegaal (programmeur bij het Patronaat) en Leontien van Engelen (kunstredacteur van Haarlems Dagblad en IJmuider Courant) kiest de winnaar van de juryprijs.

Lezers van Haarlems Dagblad en IJmuider Courant kunnen tot en met 20 mei stemmen voor de publieksprijs. Onder de stemmers wordt een aantal kaarten verloot voor het bijwonen van de feestelijke avond in de Philharmonie.

Breng hier uw stem uit!

Foto: Rogier Reker