Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
6 oktober

De nieuwe Dikke Van Dale is verschenen

De vijftiende editie, gemaakt door de schatbewaarders van de Nederlandse taal. Dit prachtig vormgegeven vlaggenschip biedt u toegang tot de rijkdom van de Nederlandse taal. Toegang op verschillende manieren, namelijk via drie boekdelen die dikker zijn dan ooit én toegang tot de Dikke Van Dale Online.

Dikker dan ooit
- De Dikke Van Dale is dikker dan ooit met maar liefst 18.000 nieuwe trefwoorden uit het Nederlandse en Vlaamse taalgebied zoals dataslurper, naamglossy, zelfscankassa, boerenjaar, oplijsten en trado.
- Er zijn duizenden nieuwe betekenissen toegevoegd die worden verduidelijkt door nieuwe voorbeeldzinnen, zoals: creatief omgaan met de feiten en een aangepaste auto.
- Nieuwe uitdrukkingen zijn opgenomen: buiten de doos denken en een stip op de horizon zetten.
- En de citaten die u afgelopen jaren hoorde, staan er nu ook in: Een mens leert alles als het moet, behalve zijn angst overwinnen. (Boeli van Leeuwen)

Met illustraties
Bij ca. 500 trefwoorden die lastig uit te leggen zijn, staan nu illustraties: kleine lijntekeningen die de betekenisomschrijving verhelderen. Zo is de bouwterm potdekselen best lastig voor te stellen op basis van de beschrijving, maar met een illustratie is in één oogopslag duidelijk wat er bedoeld wordt.

Kleur en symbolen in het ontwerp
Bij het nieuwe ontwerp van de cassette van de Dikke Van Dale 15 is veel kleur gebruikt. Maar ook in de boeken worden de verschillende onderdelen door kleurgebruik van elkaar onderscheiden en verduidelijken kleine symbolen de woordkenmerken of lexicografische elementen.

Bestel de Dikke Van Dale (gebonden, in cassette)