Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
28 mei

De aftrap van de Spannende Boeken Weken

De BookSpot Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Samantha Stroombergen met haar boek De witte kamer (Meulenhoff Boekerij). Dit werd op 28 mei bekendgemaakt door juryvoorzitter Anniko van Santen in het tv-programma 5 Uur Live. Voor het winnen van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, krijgt Stroombergen een geldbedrag van € 20.000.

De BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is dit jaar voor Erik Betten met Quarantaine (Luitingh-Sijthoff). Betten ontvangt een bedrag van € 2.000. De bekendmaking van deze twee prijzen is de aftrap van de Spannende Boeken Weken, waarin het meest populaire genre in Nederland centraal staat, dit jaar van 1 tot en met 21 juni.

Uit het juryrapport:
De witte kamer is beklemmend en levensecht
‘Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar. Ook haar beschrijvingen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de journalist in de witte kamer, zijn beklemmend en levensecht. Daarmee biedt dit boek een mooie mix tussen mens en misdaad. De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden.’

Quarantaine getuigt van lef en vakmanschap
‘Erik Betten is een schrijver die buiten de gebaande paden durft te treden, die de lezer nauwelijks de tijd geeft om stil te staan bij de gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Een boek dat getuigt van lef en vakmanschap! Vanaf de eerste bladzijde zit het tempo van deze actuele thriller er meteen in. Het Fries in sommige dialogen werkt wellicht vervreemdend, maar de eigenzinnigheid en het vakmanschap van deze debutant weegt daar ruimschoots tegenop. Quarantaine is oorspronkelijk, actueel en stijlvast geschreven.’

SPANNENDE BOEKEN WEKEN 2019
De uitreiking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen de aftrap van de Spannende Boeken Weken, van 1 tot en met 21 juni. Zomer! Zon, warmte, heerlijke lange dagen aan het strand, in de tuin of op je droom-bestemming. Eindelijk alle tijd om lekker te lezen. Ook dit jaar staan de Spannende Boeken Weken in het teken van Zomerlezen: lekker ontspannen met een stapeltje spanning.

Geschenk van Thomas Olde Heuvelt
Thomas Olde Heuvelt heeft het geschenk Dolores Dolly Poppedijn voor de Spannende Boeken Weken 2019 geschreven. Een psychologische griezelthriller in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor. Je ontvangt het geschenk van de Spannende Boeken Weken van 1 t/m 21 juni cadeau bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Bestel De witte kamer
Bestel Quarantaine